Zorgeloos op reis met het vliegtuig!

July 10, 2023

Eindelijk is het zomer, tijd voor vakantie! Of je nu al maanden uitkijkt naar die verre reis of last-minute een citytrip hebt geboekt, de stress van de luchthaven en de vliegreis kan soms een domper zijn.
Wist je dat er deze zomer meer dan 2,5 miljoen passagiers vertrekken vanop Brussels Airport? Een goede voorbereiding van jouw reis kan dus een hoop stress besparen. 

Wij hebben alvast enkele nuttige tips verzameld die je kunnen helpen om zonder stress op reis te vertrekken 

Zijn alle documenten in orde? 

Zorg er voor dat alle nodige reisdocumenten in orde zijn voor je vertrekt. Controleer zeker of je paspoort nog geldig is en voldoet aan de vereisten van jouw bestemming. Vaak moet dit ook nog 6 maanden na terugkomst geldig zijn. 
Kijk ook zeker na of je een visum nodig hebt voor het land van bestemming. Het regelen van een visum kan vaak heel wat tijd in beslag nemen. Wacht hier dus zeker niet mee tot een week voor vertrek! Voor heel wat bestemmingen zijn er ook extra vaccinaties nodig. Zorg dat je ook hiervoor de nodige attesten bij je hebt als je op reis vertrekt. 

Via de website www.diplomatie.be kan je voor jouw specifieke bestemming nakijken welke documenten en bijkomende attesten nodig zijn om te reizen.

Bewaar al deze documenten op een veilige plaats in je handbagage en controleer deze nog eens voor je naar de luchthaven vertrekt. Zo voorkom je onaangename verassingen en onnodige stress bij het inchecken op de luchthaven. 

Plan je route naar de luchthaven

Kom je naar de luchthaven met het openbaar vervoer? Kijk dan goed naar de dienstregeling en hou rekening met onverwachte vertragingen. Een trein of bus vroeger nemen kan een hoop ellende besparen bij onvoorziene omstandigheden. Hou ook zeker rekening met aangepaste dienstregelingen tijdens weekends, feestdagen en vakantie periodes. 

Indien je met de auto naar de luchthaven komt, controleer dan zeker de verkeerssituatie en hou rekening met mogelijke files. Maak gebruik van apps die rekening houden met de actuele verkeersituatie, zoals Waze of Google Maps. Deze apps geven een goede inschatting van de actuele verkeerssituatie en de tijd die nodig is om naar de luchthaven te rijden.
Als je met de auto komt, hou dan ook rekening met het zoeken naar parkeerplaats en voorzie extra tijd om van de parking naar de luchthaven te wandelen.    

Op de website van Brussels Airport kan je nakijken hoe lang op voorhand je aanwezig moet zijn voor je vlucht. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachtte drukte op de luchthaven. Maar ook hier, het is beter om iets te vroeg op de luchthaven te zijn, dan te laat te komen en je vlucht te missen.

Online inchecken

Maak gebruik van de mogelijkheid om online in te checken voor je vlucht. Dit bespaart je heel wat tijd en je vermijdt hiermee de wachtrij aan de check-in balie. Reis je enkel met handbagage, dan kan je meteen doorlopen naar de security check. Heb je wel bagage bij, dan kan je die aan de bagage drop-off punten aanmelden. Online inchecken kan je dus een hoop tijd besparen op de luchthaven.

Bij het online inchecken kan je trouwens ook al een stoel kiezen en eventuele bagage toevoegen. Zorg ervoor dat je de boarding pass uitprint of opslaat op je telefoon, zodat je deze gemakkelijk kunt laten zien bij de veiligheidscontrole voor jouw vluchten.

Wie online incheckt loopt ook minder kans dat om geweigerd te worden wanneer de vlucht overboekt zou zijn. Passagiers die pas op de luchthaven inchecken, hebben nog geen stoel toegewezen en zijn dus de eerste die afvallen bij een overboeking…

Bagage, wat neem je mee?

Denk goed na over wat je meeneemt en hoe je je bagage inpakt. Maak een lijst van essentiële items en zorg ervoor dat je alleen het nodige inpakt om overbodig gewicht en stress te vermijden. Voordat je de koffers pakt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de bagageregels die door jouw luchtvaartmaatschappij gehanteerd worden. Controleer hoeveel gewicht je mee mag nemen en zorg dat ook het formaat van de koffers voldoet aan de regels. De kosten voor bagage die te groot of te zwaar is, kunnen snel oplopen. Een goede voorbereiding kan je ook hier dus heel wat onverwachte kosten en vertragingen bij de check-in besparen.

Vergeet ook de regels voor handbagage niet! Hou er rekening mee dat vloeistoffen enkel toegestaan zijn in een verpakking van maximum 100ml en dat deze verpakt moeten zijn in een doorzichtige hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximum 1 liter. Stop je elektronische apparaten en vloeistoffen ook niet helemaal onder in je handbagage zodat de security check vlot kan verlopen.
 

Vlot door de Security Check

De security check is onvermijdelijk en zeker in de vakantie periode kunnen de wachtrijen hier sterk oplopen. Zorg ervoor dat je geen verboden voorwerpen in je handbagage hebt en volg de instructies van de beveiligingsmedewerkers op. Houd je vloeistoffen en elektronische apparaten binnen handbereik, zodat je ze gemakkelijk kunt laten zien tijdens de controle. Kleed je comfortabel, met gemakkelijk uit te trekken schoenen en minimale metalen accessoires, om het proces soepel te laten verlopen.

Wil je lange wachtrijen vermijden? Verschillende luchthavens, waaronder ook Brussels Airport, bieden Fast Lane Passes aan. Met deze pass krijg je toegang tot de Fast Lane en kan je sneller en vlotter door de veiligheidscontrole gaan.

 

Een goede voorbereiding kan je dus een hoop stress en extra kosten besparen. Zorg dus dat je tijdig in orde bent met alle reisdocumenten, wees op de hoogte van de bagageregels en hou rekening met de wachttijden aan de veiligheidscontrole. Kom dus zeker op tijd, zodat je zonder stress kan genieten van jouw welverdiende vakantie!