Verplichte coronatest voor wie naar Spanje wil

November 12, 2020

Vanaf 23 november moeten alle reizigers die vanuit een risicoland naar Spanje reizen de resultaten van een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor aanvang van de reis naar Spanje. Om te bepalen wat een risicoland is worden de kleuren van het Europees corona-stoplicht gebruikt. Ook Nederland en België zijn risicolanden.

Woensdag heeft de minister van Volksgezondheid intern bevestigd dat vanaf 23 november alle reizigers die naar Spanje komen de resultaten van een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder mogen zijn dan 72 uur voor aanvang van de reis. 

Deze PCR-test-eis zal gelden voor alle reizigers die uit risicolanden komen. Het gaat daarbij om de landen die in de rode en oranje zones zitten en tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners hebben geregistreerd in de afgelopen 14 dagen. Daarbij wordt gekeken naar de criteria van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding en het corona-stoplicht.

De nieuwe corona-maatregel die betrekking heeft op de verplichte negatieve PCR-test resultaten om Spanje via vliegvelden en havens binnen te kunnen komen is donderdagochtend 12 november in de staatscourant BOE gepubliceerd onder BOE-A-2020-14049. Daaruit kunnen we het volgende opmaken:

  • Alle reizigers die vanuit het buitenland via een vliegveld (en haven) Spanje binnenkomen moeten beschikken over een diagnostische test voor actieve infectie (hierna PDIA genoemd) voor SARS-CoV-2 met een negatief resultaat, uitgevoerd in tweeënzeventig uur voorafgaand aan aankomst in Spanje.

  • Wat betreft de leeftijd geldt hetzelfde als voor het verplichte SpTH-formulier, alle leeftijden waarbij elk formulier dat ingevuld moet worden persoonlijk is en slechts geldig voor een reis.

  • Als onderdeel van de controle op de documenten (Spain Travel Health-SpTH) die wordt uitgevoerd op de vliegvelden, kan de passagier op elk moment worden verzocht om het resultaat van de PDIA te laten zien.

  • Het SPTH-formulier geldt tot nu toe alleen voor reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnen komen en niet voor reizigers die met eigen vervoer, de touringcar of trein Spanje binnenkomen.

  • Het ondersteunend document van de PDIA-test wordt alleen het origineel geaccepteerd (dus geen kopie), moet deze in het Spaans en/of Engels zijn opgesteld en kan deze op papier of elektronisch worden ingediend. 

  • Het document moet ten minste de volgende informatie bevatten: naam van de reiziger, paspoortnummer of nationaal identiteitsbewijs, datum van de test, identificatie en contactgegevens van het centrum dat de analyse heeft uitgevoerd, de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

  • De enige PDIA voor SARS-CoV-2 die wordt ondersteund is PCR (COVID-19 RT-PCR). Zolang het geharmoniseerde gebruik ervan niet wordt geaccepteerd in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA), niet geaccepteerd. Alleen de PCR-test wordt als geldig gezien om Spanje binnen te kunnen komen.

  • De luchtvaartmaatschappijen moeten voordat ze de reis naar Spanje beginnen de juiste documenten checken bij de passagiers. Dat wil dus zeggen dat voor het vertrek moet gecontroleerd worden of de passagiers die naar Spanje vliegen beschikken over de juiste QR-code die gegenereerd is door de SpTH-app of website. Bij hoge uitzondering worden de formulieren nog op papier geaccepteerd.

  • Mocht na aankomst in Spanje blijken dat iemand niet beschikt over de juiste documenten inclusief de uitslag van een negatieve PCR-test dan wordt de passagier op het vliegveld getest, net zoals de personen die aankomen waarbij de temperatuur te hoog is etc.

  • Mocht iemand niet voldoen aan deze nieuwe corona-maatregelen dan kunnen boetes gegeven worden die volgens de wet Título VI de la Ley 33/201 van de Salud Publica liggen tussen de 3.000 en 600.000 euro.

 

met dank aan spanjevandaag.com