Positieve Stappen naar Verbeterde Toegankelijkheid in de Luchtvaart

September 07, 2023

Lange tijd hebben reizigers met een beperking moeten worstelen met een luchtvaartsysteem dat ogenschijnlijk onverschillig stond tegenover hun uitdagingen. Gelukkig lijkt er nu eindelijk verandering op komst te zijn.

Een belangrijke ontwikkeling was de onthulling in juni door Delta Flight Products, een dochteronderneming van Delta Air Lines, van een prototype stoelontwerp. Dit ontwerp maakt het mogelijk dat reizigers die een elektrische rolstoel gebruiken tijdens de vlucht in hun eigen rolstoel kunnen blijven zitten. Ze hebben nog steeds toegang tot het dienblad, de armleuning en de hoofdsteun. Bovendien kan de omkeerbare stoel ook worden gebruikt als er geen rolstoelgebruiker is.

Het ontwikkelings- en certificeringsproces voor dit product zal naar verwachting nog anderhalf jaar duren, zonder garantie dat het ooit op de markt komt. Toch is dit ontwerp een belangrijke stap om een groot probleem aan te pakken voor reizigers met een beperking. Ze zijn terecht bezorgd dat hun rolstoel beschadigd kan raken tijdens het transport en maken zich zorgen over het proces van overstappen van hun rolstoel naar een vliegtuigstoel tijdens het instappen en uitstappen.

Een andere positieve ontwikkeling kwam eind juli van United, dat van plan is om zijn volledige vloot van hoofdvliegtuigen tegen 2026 te voorzien van Braille-borden. Deze Braille-borden zullen stoelnummers aanduiden en zowel binnen als buiten de toiletten worden geplaatst. United is de eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die Braille in de cabines gebruikt, nadat ze deze functie al op twaalf vliegtuigen heeft geïntroduceerd.

Voor een branche die op het gebied van toegankelijkheid nog achterloopt op bus- en treinreizen, zijn dit belangrijke stappen voorwaarts.