Innovatie door Data en AI op Brussels Airport

February 16, 2024

Brussels Airport heeft een voortrekkersrol gespeeld in een Europees project gericht op het ontwikkelen en optimaliseren van een Airport Operations Plan (AOP) met behulp van data en kunstmatige intelligentie (AI). Dit initiatief, bedoeld om de luchthavenprocessen en de passagierservaring te verbeteren, maakt het mogelijk om beter te anticiperen op en te reageren op operationele uitdagingen. Het AOP integreert diverse databronnen en gebruikt voorspellingsmodellen en algoritmes, waardoor het een essentieel instrument is voor het stroomlijnen van de operaties op de luchthaven.

Door de implementatie van het AOP zijn de planning en het middelenbeheer geoptimaliseerd, wat heeft geresulteerd in kortere wachttijden en soepelere operaties op Brussels Airport. Het systeem verzamelt uitgebreide data, waaronder informatie over piekperioden en doorlooptijden bij veiligheidscontroles, en past algoritmes en AI toe om accurate voorspellingen te maken. Deze voorspellingen stellen het Airport Operations Centre in staat om proactief maatregelen te nemen om de ervaring voor passagiers te verbeteren en efficiënt in te spelen op onvoorziene situaties.

Naast voordelen voor de passagiers en de luchthavenoperaties, biedt het AOP ook een aanzienlijke meerwaarde voor andere luchthavens door de ontwikkelde expertise en software beschikbaar te stellen. Brussels Airport zet deze trend van innovatie voort door haar dochteronderneming Airport Intelligence in te zetten om deze technologie en kennis te delen. Het succesvolle afsluiten van het eerste AOP-project is een belangrijke stap, en met een vervolgproject in de planning, gericht op verdere ontwikkeling en dagelijks gebruik van het AOP, blijft Brussels Airport een pionier in het gebruik van geavanceerde technologieën voor een optimale luchthavenervaring.

 

foto@brussels airport