Iberostar vermindert voedselverspilling met 28% in 48 hotels door gebruik van AI

August 08, 2023

Iberostar Hotels en Resorts heeft dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie de voedselverspilling in 48 van hun hotels met 28% verminderd. In samenwerking met Winnow Solutions, sinds september 2022, streeft de hotelgroep ernaar jaarlijks 1.600 ton voedselverspilling, gelijk aan 5,3 miljoen maaltijden, te voorkomen.

De Winnow Vision AI-technologie maakt gebruik van slimme camera's en weegschalen om ingrediënten tijdens voedselbereiding te analyseren, om zo te bepalen welke voedingsmiddelen het meest worden verspild en in welke hoeveelheden.

Gedurende het eerste halfjaar hebben de met Winnow-technologie uitgeruste hotels 735.000 maaltijden gered van verspilling, wat overeenkomt met een vermindering van 1.264 ton CO2-uitstoot. Men schat dat de hotelgroep dit jaar in totaal 1,5 miljoen maaltijden zal besparen, wat neerkomt op een reductie van 2.500 ton CO2-uitstoot.

Megan Morikawa, de wereldwijde duurzaamheidsdirecteur van Iberostar, benadrukte de toewijding van het bedrijf aan een toekomst zonder afval en prees de chefs voor hun inzet en zichtbare verandering. Iberostar heeft het doel gesteld om tegen 2025 afvalvrij te zijn en tegen 2030 koolstofneutraal.

Andere hotelketens, zoals Accor en IHG Hotels en Resorts, maken ook gebruik van Winnow’s technologie in bepaalde eigendommen, terwijl de Radisson Hotel Group voedseloverschotten herverdeelt via de anti-verspillingsapp Too Good To Go.