Elektrische passagiersvluchten vanuit Luik

June 19, 2024

Deze zomer biedt Liège Airport een unieke kans: aan boord stappen van een elektrisch vliegtuig voor een internationale vlucht. In het kader van het proefproject 'Electrifly' kunnen passagiers vliegen naar Maastricht Aachen Airport in Nederland en Aachen-Merzbrück Airport in Duitsland. De vluchttijden liggen tussen de 16 en 26 minuten.

De vluchten worden uitgevoerd met de Pipistrel Velis Electro, een compact vliegtuig met slechts twee zitplaatsen: één voor de piloot en één voor de passagier. Er zijn echter beperkingen: de gecombineerde gewichtslimiet voor piloot en passagier is 178 kilogram, en er is nog geen ruimte voor bagage.

Het project Electrifly wordt ondersteund door verschillende partijen, waaronder de Belgische ASL Group, gespecialiseerd in privéjets en zakelijke luchtvaart. Ook de Aachen University of Applied Sciences, de Chinese elektrische autobouwer NIO en de drie betrokken luchthavens spelen een belangrijke rol.

Hoewel Electrifly niet de eerste fabrikant van elektrische vliegtuigen is, claimt het wel de eerste te zijn die internationale passagiersvluchten aanbiedt met een elektrisch toestel. De Pipistrel Velis Electro kreeg in 2020 goedkeuring van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) en is momenteel het enige elektrische vliegtuig met deze certificering.

Emissievrij vliegen staat nog in de kinderschoenen, maar het doel van het 'eAviation'-concept is om op termijn passagiers tussen Europese hubs te vervoeren, met een eerste focus op zakenreizen.

De proefperiode wordt eind augustus geëvalueerd. Hoewel er nog geen vervolgprogramma's zijn gepland, ziet Jonas van Stekelenburg, CEO van Maastricht Aachen Airport, het project als een blik in de toekomst van de luchtvaart en een uitnodiging om de locatie te gebruiken als testbed voor nieuwe technologieën.

Een enkele reis kost 120 euro, terwijl een retourticket beschikbaar is voor 160 euro.

 

 

foto: Skywikinl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Categories:zakenreizen