Duurzaam zakenreizen, het hot topic voor 2023?

January 30, 2023

Duurzaamheid is steeds belangrijker in onze zakelijke wereld en dat geldt uiteraard ook voor zakenreizen. De grootste uitdaging hierbij? Hoe kan ik als bedrijf de essentiële reizen blijven boeken, maar toch rekening houden met een duurzaam reisbeleid?
Duurzaam reizen draait helemaal om het maken van de juiste keuzes om zo de negatieve impact op de omgeving en het milieu te beperken. Als bedrijf kan een aantal voordelen opleveren, zoals:

           - Vermindering van de milieu-impact van reizen, waardoor het bedrijf een groenere reputatie krijgt.

           - Kostenbesparingen door bijvoorbeeld het verminderen van het aantal zakenreizen of het kiezen voor duurzamere vervoersmiddelen.

           - Versterking van de band met de lokale gemeenschap en verbetering van de relatie met de klanten en partners.

           - Versterking van de loyaliteit van het personeel, omdat zij zich gesteund voelen door het bedrijf in het nemen van verantwoorde keuzes.

           - Versterking van de innovatiekracht van het bedrijf, omdat duurzamere oplossingen vaak ook efficiëntere oplossingen zijn.

 

Met een aantal eenvoudige aanpassingen kan je al snel een verschil maken als bedrijf. Deze 5 tips helpen je snel op weg naar een meer duurzaam reisbeleid.

1 - Neem rechtstreekse vluchten.

Als je met het vliegtuig reist, kies dan bewust voor de meest rechtstreekse route. De meeste brandstof wordt namelijk verbruikt tijdens het opstijgen van het vliegtuig. Routes met en tussenstop kunnen soms wel goedkoper zijn, ze hebben een aanzienlijk grotere impact op de hoeveelheid CO² die geproduceerd wordt. Als bijkomend voordeel bespaart het je ook nog een hoop tijd.

2 - Regel meerdere afspraken per trip

Dit spreekt voor zich. In plaats van elke meeting als een aparte business trip te plannen, is het handig om meerdere afspraken te combineren. Dit zal niet alleen de ecologische voetafdruk verkleinen, maar bespaart je ook nog eens tijd en geld!

3 - Kies voor openbaar vervoer

Een taxi, Uber of een huurwagen kan handig zijn om je te verplaatsen, maar heb je ook al eens aan het openbaar vervoer gedacht? De trein of de metro kan een groen alternatief zijn voor alle verplaatsingen op je bestemming. Vaak is dit ook nog eens sneller en heb je geen last van files tijdens de spitsuren.

4 - Kies de trein als alternatief voor het vliegtuig

De trein kan een handig en groener alternatief zijn voor het vliegtuig op de kortere afstanden. Voor een retour vlucht van Brussel naar Londen, geboekt in economy class, zit je al snel aan een CO² uitstoot van 190kg. Kies je voor de trein op dit traject, dan is de impact met slechts 0,5kg aan CO² uitstoot aanzienlijk lager. En het is doorgaans ook nog eens een pak goedkoper!

5 - Doe alsof je thuis bent

Het zijn vaak ook de kleine dingen die een verschil kunnen maken, ook wanneer je op zakenreis bent. Vermijd wegwerp plastics, laat lichten niet onnodig branden in de hotelkamer, hergebruik de handdoeken, wees spaarzaam met water, eet lokaal, zet de thermostaat een graadje lager, neem een herbruikbare waterfles mee op reis, …
 

Bij Uniglobe Axon Travel denken we uiteraard ook mee over hoe we onze impact op het klimaat kunnen verlagen. Hiervoor werken we samen met SUStour aan een duurzaamheidsprogramma. Samen met meer dan 600 andere reisorganisaties uit 35 Europese landen zetten we belangrijke stappen naar een duurzame reisindustrie.

Samen voor een beter milieu, dat is waar we naar streven!

 

 

Categories:zakenreizen