Comfortabel vliegen: Vermijd de middelste stoel op je volgende vlucht.

October 12, 2023

Je kent het wel, de gevreesde middelste stoel in het vliegtuig. Het doet me vaak denken aan het nummer van Stealers Wheel:
"Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you."

Maar met een beetje planning en deze slimme tips kan ook jij voorkomen dat je bij de volgende vlucht weer enkele uren tussen 2 onbekende mensen moet doorbrengen.

 

1.   Vroeg boeken

Hoe eerder je je ticket boekt, hoe groter de kans dat je de beste zitplaatsen krijgt. Vroege boekers hebben vaak een ruimere keuze en kunnen zo de gevreesde middelste stoel vermijden. Bovendien kan het je ook nog eens geld besparen!

2.   Online inchecken

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om 24 uur voor vertrek online in te checken. Dit is het ideale moment om je stoel te kiezen of eventueel te wijzigen als je niet tevreden bent met je initiële keuze.

3.   Upgrades

Overweeg een upgrade naar premium economy. Deze stoelen bieden niet alleen meer beenruimte, maar vaak ook andere voordelen zoals betere maaltijden en voorrang bij het instappen. Het is een kleine investering voor veel meer comfort.

4.   Gebruik seat alert apps

Er zijn diverse apps, zoals ExpertFlyer, die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte stoel. Ze sturen je een melding zodra jouw gewenste stoel beschikbaar is. Zo ben je altijd een stap voor op de rest.

5.   Check de indeling van het toestel

Voordat je je ticket boekt, is het handig om de stoelindeling van het vliegtuig te bekijken. Websites zoals SeatGuru geven gedetailleerde plattegronden en beoordelingen van stoelen voor verschillende vliegtuigen. Sommige toestellen hebben zelfs geen middelste stoel. 

6.   Wees vriendelijk

Mocht je onverhoopt toch de middelste stoel krijgen, blijf dan beleefd. Zie je een vrije stoel aan het gangpad of bij het raam? Vraag de steward(ess) dan vriendelijk of een wissel mogelijk is. Als je alleen reist en een koppeltje of gezin wil graag naast elkaar zitten, willen ze wellicht van stoel ruilen met jou..

7.   Vermijd drukke vluchten

Vluchten op heel drukke momenten, zoals ochtend vluchten, feestdagen of weekends, zijn bijna altijd volledig geboekt. Probeer te vliegen op minder populaire tijden. Vluchten tijdens daluren, zoals midden op de dag of buiten vakantieseizoenen, zijn vaak minder vol. Dit vergroot je kansen op een comfortabele zitplaats.

8.   Wordt lid van een frequent flyer programma

Loyaliteit heeft zijn voordelen. Door lid te worden van zo'n programma spaar je punten bij elke vlucht. Deze punten kun je inwisselen voor voordelen zoals voorrang bij het kiezen van je stoel of zelfs upgrades naar businessclass. En dan zit je pas echt comfortabel.

 

Dankzij de tips uit deze blog zit jij nooit meer "Stuck in the Middle" tijdens je vliegreis. Met een beetje voorbereiding en inzicht reserveer je in een handomdraai je favoriete stoel. Dus, de volgende keer dat je vliegt, zeg vaarwel tegen klem zitten en vlieg in stijl en comfort!