Brussels Airlines belooft beterschap

September 06, 2022

De heropstart na corona verliep niet zonder slag of stoot. Op vlak van capaciteit en vlieggarantie was het een moeilijke zomer. Zo ook voor Brussels Airlines. De stakingen en annuleringen van de afgelopen weken zorgden voor een deuk in het consumentenvertrouwen.

Vorige week kwam Brussels Airlines met een statement en de belofte om constructief aan de weg vooruit te blijven timmeren. Tijdens de zomermaanden zijn de luchtvaartmaatschappij en de sociale partners in een reeks workshops bijeengekomen om een gemeenschappelijke basis te vinden voor werkdrukkwesties. Deze workshops hebben alle in een constructieve sfeer plaatsgevonden en een nieuwe basis gecreëerd voor de samenwerking tussen de directie van Brussels Airlines en haar vakbonden.

Verscheidene initiatieven ter vermindering van de werklast en/of ter verbetering van de kwaliteit zijn reeds geïmplementeerd, terwijl andere door beide partijen worden onderzocht en in de komende maanden zullen worden afgerond.

“Ons Reboot Plus herstructureringsprogramma heeft goede resultaten opgeleverd en we hebben hiermee een zeer sterke en competitieve kostenpositie bereikt. Met deze kostenpositie – die we zorgvuldig moeten beschermen – en de constructieve samenwerking met onze sociale partners, is het mogelijk om de logische volgende stap te zetten: het versterken van onze marktpositie door onze vloot en ons personeel uit te breiden. We onderzoeken momenteel verschillende groeiscenario’s die we in de nabije toekomst verder zullen uitwerken. Deze groei biedt carrièremogelijkheden voor ons huidige personeel.

​De winter zal nog steeds onvoorspelbaar zijn: we weten niet hoe Covid zich zal ontwikkelen en invloed zal hebben op de marktvraag, de marktvraag naar zakenreizen is nog steeds instabiel en operationele knelpunten op luchthavens en bij partners zullen druk blijven zetten op onze operationele stabiliteit. Om te anticiperen op dit uitdagende winterseizoen zullen we ons operationele personeel in alle afdelingen uitbreiden.”, aldus Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines.

Concreet is besloten om de contracten van 200 tijdelijke cabinepersoneelsleden te verlengen, om extern cabinepersoneel aan te werven en de resourceplanning te versterken om ervoor te zorgen dat er correct in de personeelsbehoefte wordt voorzien. Aan de cockpitzijde zijn vacatures voor piloten gepubliceerd, terwijl bij Ground Operations en Maintenance & Engineering al aanwervingen van extra personeel zijn opgestart. Dit moet de operationele stabiliteit in het winterseizoen vergroten en tegelijk zorgen voor een eerlijker verdeling van de werklast.